Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Туристическа карта на природен парк "Беласица"

Спортен празник в подножието и небето на Беласица

04.10.2017
Категория: Актуално

 

Истински спортен празник се задава през почивните дни (7 и 8 октомври 2017 г.) в Беласица. Този уикенд ще проведе първото международно състезание по планинско бягане между България и Македония –...


Бягането ще заведе участниците не само до най-високите върхове и небето на Беласица, но ще ги изправи пред предизвикателно трасе с дължина 81,4 км и общо изкачване 4100 метра. Стартът на състезанието е в с. Смолари, Македония, а финалът ще бъде в гр. Петрич.
Организаторите са предвидили и по-късо трасе с дължина 31,6 км, което започва в с. Камена изкачва се до вр. Радомир – най-високият в планината и отново финишира в Петрич. В събота следобед на финала в град Петрич ще се състои и кратка филмова вечер посветена на планинското бягане, ще има информационен пункт за Беласица където състезатели, придружители и гости ще могат да научат повече за възможностите за туризъм в района. А за най-малките е предвидена специална шатра със забавления и игри. Разбира се, кулминацията на вечерта ще бъде награждаването на победителите в двете състезания, което ще се състои в 22.00 часа.
Активният уикенд в Беласица ще продължи с още едно състезание в неделя. То се нарича Скоростно изкачване на вр. Конгур и освен бегачи в него ще включат велосипедисти, които ще изкачат 1750 метра от гр. Петрич до вр. Конгур.
Всички тези събития имат за цел да популяризират Беласица и да съберат любителите на планинското бягане и колоездене от България и Македония, да им осигурят място за приятелска надпревара, форум за обмяна на идеи и забавление.
Belasitsa Sky Run и Скоростно изкачване на вр. Конгур се организира в рамките на проект "Беласица - планината на активните хора", който се изпълнява съвместно от Планинарско еколожко дружество Еделвайс – гр. Струмица и Клуб за екстремни спортове и планинарство ''Бела Екстрийм" – гр. Петрич и е съфинансиран от Европейския съюз чрез Програма Интеррег-ИПП за трансгранично сътрудничество България-Македония.

За повече информация:
Владимир Милушев
тел. +359 898 700 961

Клуб за екстремни спортове и планинарство „Бела Екстрийм“

Този сайт е разработен с финансовата подкрепа на Европейския съюз и Република България в рамките на проект "Маркетинг на дестинация за устойчив туризъм Беласица" (BG 2005/017-456.01-03), изпълнен от Пирински туристически форум в партньорство с Екологична асоциация "Планетум" – Струмица Изложените в него възгледи са на Пирински туристически форум и по никакъв начин не отразяват официалната позиция на Европейския съюз.
© 2024  Belasitsa.com | made bywww.enigra.com&zeniter.com