Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Туристическа карта на природен парк "Беласица"

Велообиколка на Беласица – още един начин да опознаем планината

13.07.2015
Категория: Актуално

 

За пета поредна година на 13 юни 2015 г. се проведе традиционната обиколка на планина Беласица с велосипеди. Клуб за екстремни спортове и планинарство „Bela Extreme” град Петрич, организира...


Организаторите на велопохода са изключително доволни от факта,  че започнатото от тях мероприятие, ежегодно набира популярност. През първата година участниците са били само 17, а в последната туробиколка, през 2015г. са достигнали до 247!  Най-възрастният участник е Събчо Косев  на 74 години. Той респектира останалите колоездачи не само с възрастта, а и с издръжливостта си. Най-малките любители на велосипедите и Беласица, са едва 8-годишните – Петя Кукува и Васил Сандакчиев. В събитието се включват и двама аржентинци, научили за него от рекламни плакати.
Ето какво споделя за обиколката един от участниците във велопохода - ученичката от десети клас – Ива Ангова.
Разказа, че това е преживяване, което никога няма да забрави  и със сигурност ще разказва за него на своите внуци. Сплотеността между велосипедистите, я е  накарала да се почувства като част от едно голямо семейство. Новите контакти и запознанства за нея продължили дори и след  края на това приключение. Ива категорично мисли, че по-прекрасна от  живописната Беласица няма и най-интересното за нея е, че планината във всяка държава е по различен начин красива.  Тя призовава всички хора да пазят  природата ни, за да може някога и следващите поколения да и се наслаждават.  Десетокласничката е изключително щастлива от участието си във велопохода и споделя: „Въпреки, че не можах да издържа до края, се чувствам победител!”
В нейните думи звучи много енергия, изключителен ентусиазъм и любов към природата. В очите ѝ личи, че след края на предизвикателството се е завърнала  по-упорит и доволен от живота човек, който още повече оценява красотата на планина Беласица!
Колоездачната обиколка, организирана от „Bela Extreme”, се превръща в едно традиционно, но и уникално събитие. То е доказателството, че има хора, които обичат спорта и Беласица. Хора, в които пламъкът гори. Следващата година и вие можете да сте сред тях. Елате и участвайте в обиколката, опознайте Беласица на две колела.

Този сайт е разработен с финансовата подкрепа на Европейския съюз и Република България в рамките на проект "Маркетинг на дестинация за устойчив туризъм Беласица" (BG 2005/017-456.01-03), изпълнен от Пирински туристически форум в партньорство с Екологична асоциация "Планетум" – Струмица Изложените в него възгледи са на Пирински туристически форум и по никакъв начин не отразяват официалната позиция на Европейския съюз.
© 2024  Belasitsa.com | made bywww.enigra.com&zeniter.com