Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Туристическа карта на природен парк "Беласица"

Завърши седмата традиционна „Зимна Беласица”

20.02.2014
Категория: Актуално

 

Между 14 и 16 февруари 2014 успешно се проведе седмият традиционен планинарски, гастрономичен и фолклорно-етнографски тур "Зимна Беласица".


Тази година в похода до връх Конгур участваха 33 души, включително семейство от района на езерото Керкини (Гърция) и млад американец от Ню Йорк. Слънчевото време ни даде възможност да се насладим на панорамната гледка към езерото Керкини, планините Славянка, Пирин, Огражден и билото на Беласица на запад. Макар и тънка, снежната покривка по билните части криеше своите изненади. Хлъзгава и твърда, тя не ни позволи да достигнем първенеца на планината връх Радомир, след като не сме счели за необходимо да си вземем пикели и котки.
Програмата на събитието включваше и посещение на Информационния център на Дирекцията на Природен парк „Беласица“ в село Коларово, където с кратка беседа ни приветства София Илкова и разгледахме изложбата „Невероятната Беласица” със снимки от наскоро проведен фотоконкурс.
Радвахме се на гостоприемството на хижа Конгур (и домашното кисело мляко с конфитюр от беласишки боровинки), на топлото посрещане в къщите за гости в селата Самуилово и Яворница, на вкусните местни гозби и напитки на домакините, на песните на женската фолклорна група от читалището в Яворница, както и на пъстрото хоро, на което се хванаха заедно гости и местни.
Разходката през местността Бялата чешма и Камешнишки водопад (района на селата Самуилово и Камена) ни разкри биоразнообразието на горите, както и някои забележителности в ниския пояс на планината.
Традиционната проява завърши с къпане в горещите минерални басейни в Рупите, след което част от групата пое с влака за София. За по-любопитните да научат и нещо за района на Беласица в Македония, тази година програмата продължи с посещение на Смоларски водопад, манастира „Света Богородица Милостива“ (Елеуса) в село Велюса, руините от крепостта Цареви кули, както и похапване на мес(т)ни специалитети в град Струмица.
Зимният поход се провежда в рамките на проект „Беласица отвъд граници”, изпълняван от Българска фондация Биоразнообразие в партньорство с Дирекция Природен парк „Беласица”, Национален парк „Езеро Керкини” - Гърция, Екологичното сдружение „Планетум” - Македония и фондация Евронатур – Германия и съфинансиран от Немската федерална фондация за околна среда (DBU).

За повече информация:
Владимир Милушев
Българска Фондация „Биоразнообразие”
Тел. 0898700961
e-mail: vladimir.milushev@biodiversity.bg

Този сайт е разработен с финансовата подкрепа на Европейския съюз и Република България в рамките на проект "Маркетинг на дестинация за устойчив туризъм Беласица" (BG 2005/017-456.01-03), изпълнен от Пирински туристически форум в партньорство с Екологична асоциация "Планетум" – Струмица Изложените в него възгледи са на Пирински туристически форум и по никакъв начин не отразяват официалната позиция на Европейския съюз.
© 2024  Belasitsa.com | made bywww.enigra.com&zeniter.com