Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Интересните растения на Беласица
Туристическа карта на природен парк "Беласица"
Карнавал в Струмица

Карнавалът има вековна традиция. Провежда се по време на християнския празник Тримери Великденския пост. Името му произлиза от римското carne (месо) и vali (довиждане). Карнавалът ни свързва с началото на поста или първите три дни, наречени още Тримерски дни. Във вторник вечерта е традиционната карнавална вечер, когато маскирани хора обикалят по улиците и ходят по къщите, където има сгодени момичета като остават там до сутринта. Карнавалът е част от древен култ от паганско време и означава празнуване на плодовитостта и почистване от неблагоприятните влияния.

фот. Grafoservis Strumica
Международна колония на изящните изкуства – Струмица

За први път е организирана през 1964 г. по инициатива на Кочо Урдин, а от 1969 г. прераства в международно събитие. Провежда се ежегодно от 1-20 август. Всеки артист трябва да създаде две произведения на изкуствата по врем ена работата в колонията. Галерията разполага с 1870 експоната.

Фестивал на камерния театър "Христо Шишков"

Провежда се от 1993 г. в чест на бележития артист на македонския театър Ристо Шишков. От 2005 г. фестивалът е международен. След всяко представление се провежда кръгла маса на участниците и публиката. На края на фестивала се връчва уникална награда за високи актьорски постижения.

Годишна изложба на Асоциацията на художниците в Струмица

Асоциацията съществува вече 3 десетилетия и има около 30 члена, които работят в различни области: живопис, графика, скулптора, керамика, фотография, плакати, карикатури и др. през последните няколко години изложбата се провежда на 11 декември като част от честванията на патрона на Струмица – Свети петнадесет тивериополски свещеномъченици.

Международен филмов и видео фестивал на Югоизточна Европа "АСТЕРФЕСТ"

Провежда се от 2005 г., а от 2006 г. има състезателен характер. В програмата "Астердокс" се връчват три награди за документални филми – златна, сребърна и бронзова подкова. Връчва се и специална награда "Златен античен проекционен апарат" и награда "Астер" за отличителни заслуги в киното. Участниците са дейци, които са родени или живеят в Югоизточна Европа.

Този сайт е разработен с финансовата подкрепа на Европейския съюз и Република България в рамките на проект "Маркетинг на дестинация за устойчив туризъм Беласица" (BG 2005/017-456.01-03), изпълнен от Пирински туристически форум в партньорство с Екологична асоциация "Планетум" – Струмица Изложените в него възгледи са на Пирински туристически форум и по никакъв начин не отразяват официалната позиция на Европейския съюз.
© 2024  Belasitsa.com | made bywww.enigra.com&zeniter.com